Arbitrage

Ze zijn er altijd bij als je een wedstrijd speelt en zijn zo mogelijk net zo belangrijk als de spelers zelf. Er is geen hockey zonder arbitrage. De scheidrechters zorgen er voor dat wedstrijden ontspannen en veilig verlopen, en de resultaten zo eerlijk mogelijk zijn. Hoewel iedereen Oranje Hockeyers als onze ‘eigen’ Jip Janssen of Eva de Goede zal kennen, worden ook namen als die van onze eigen Alwiene Sterk en Coen van Bunge steeds bekender. Coen was zelfs actief op het WK in India. Maar hoe belangrijk zijn goede scheidsrechters nu écht?


Belang van de scheidsrechter

Iedereen die wel eens een hockeywedstrijd heeft gespeeld, weet hoe vervelend het is als de scheidsrechter niet de goede keuze maakt. Zeker ouders langs de lijn – sommigen niet gehinderd door enige kennis van de regels – hebben nogal eens commentaar. Zo’n foutje zou zomaar gevolgen kunnen hebben voor het wedstrijdresultaat. En iedereen die wel eens een wedstrijd heeft mogen fluiten weet hoe moeilijk het kan zijn die goede keuze te maken. Het is dus belangrijk dat de scheidsrechters de regels goed kennen, precies kunnen zien wat er met de bal gebeurd, zodat er met plezier en zonder discussie gespeeld kan worden. En dat is zeker niet makkelijk!


Scheidsrechters loopbaan

Hoe word je nou zo’n goede scheidsrechter die alles ziet en nooit fouten maakt? Daar is een simpel antwoord op: niet. Het is niet mogelijk voor zelfs de beste scheidsrechters om nooit eens een foutje te maken, maar de goede komen wel in de buurt! En juist om jou te begeleiden zo’n topscheidrechter te worden heeft HC Naarden een arbitragecommissie. De missie is simpel: de kwaliteit van de arbitrage te waarborgen en te verhogen, zodat iedereen op zijn of haar niveau een wedstrijd kan fluiten op zo’n manier dat scheidsrechters, spelers, begeleiders en publiek plezier in het hockey houden.


De HCN arbitragecommissie

De arbitragecommissie deelt scheidsrechters in voor wedstrijden, begeleidt scheidsrechters en doet tuchtzaken. Het fluiten van de wedstrijden gebeurt in principe door alle leden van de vereniging, die een kaart hebben. De lijnteams worden door bonds of CS+/ Masterclassscheidsrechters gefloten. In 2019 is HC Naarden van start gegaan met de Umpire Academy, waarin jeugdleden worden getraind en begeleid bij het fluiten van jeugdteams. Hier is een aantal talenten uit voorgekomen die nu

doorstromen naar de CS+. Naar 2023-2024 toe willen we dit initiatief opschalen en, zoals een familieclub betaamt, ook toegankelijk maken voor ouders. Wil je meer weten? Benader ons dan via [email protected].


Spelbegeleider

De spelbegeleider begeleidt de wedstrijd en heeft een faciliterende rol. Hij/zij laat de kinderen zo veel mogelijk spelen en zorgt voor een veilig spelverloop. De kennismaking voor kinderen met de sport en het moment waarop kinderen (levenslang) plezier en liefde voor de sport ontwikkelen staat voorop. Spelregelkennis is voorwaardelijk. Hockey Club Naarden stelt dan ook dat minimaal 1 ouder van de jeugdleden verplicht is een scheidsrechterskaart te halen.


Clubscheidsrechters

Vanaf 16 jaar en ouder verplicht de KNHB dat je kennis hebt genomen van de spelregels. Meestal is dat het 1e jaar dat je in de B-categorie speelt. Maar je kunt ook al eerder je kaart halen. Om dit te toetsen is het volgen van de scheidsrechtercursus en het behalen van de scheidsrechterkaart verplicht. Hiermee laat je zien dat je de spelregels voldoende beheerst om te kunnen spelen en fluiten. Uiteraard zijn andere geïnteresseerden, zoals ouders van jeugdleden, van harte welkom om ook het diploma te behalen en te fluiten. Bij interesse stuur een mail naar [email protected]


Clubscheidrechter Plus (CS+)

Vind je fluiten leuk en wil je graag beter worden? Dan kun je clubscheidsrechter-plus (CS+) worden. Als CS+ scheidsrechter kun je alle wedstrijden op de club fluiten die niet door Bondsscheidsrechters worden gefloten. Natuurlijk moet je eerst fluitervaring op doen om in aanmerking te komen voor de moeilijkste wedstrijden. Met de CS+ opleiding word je een nog betere scheidsrechter. Bij de begeleiden van scheidsrechters zijn onder meer de volgende zaken belangrijk:

1. Positionering (het meelopen van de scheidsrechter);

2. Manier van fluiten (actieve beweging);

3. Durven te fluiten (er zijn);

4. Samenwerking tussen de scheidsrechters;

5. Voordeelregeling (flow of the game).

Aspirant CS+ kunnen zich melden voor de HC Naarden Masterclass. Onze praktijkbegeleiders begeleiden graag CS+ers in opleiding en beginnende (jeugd)scheidsrechters. Bij interesse stuur een mail naar [email protected]


Bondscheidrechter In Opleiding

Ben je een clubscheidsrechter (of CS+) en heb jij die ambitie om nog beter worden en op hoog niveau wedstrijden te fluiten? Dan kan jij je bij de Masterclass ook aanmelden voor de opleiding tot bondsscheidsrechter (BIO). In deze opleiding staat de praktijk centraal. Je komt zelf veel in actie door het fluiten van bondswedstrijden in je eigen district, al tijdens de opleiding.


Handige links

Spelregels hockey

Hockey is een leuke sport om te doen, te begeleiden, of simpelweg om naar kijken. Maar wat is een groene kaart ook alweer? En hoe werken strafcorners en shoot-outs? Je vindt alle spelregels in het spelreglement veldhockey op de site van de KNHB ‘alles over de spelregels’. Liever beeldmateriaal? Bekijk dan de KNHB afspeellijst op YouTube met video’s over spelregels en spelsituaties in het veldhockey.


De spelbegeleider

Het spelen met speelregels is een onderdeel van de opbouw waarbij kinderen stap voor stap leren spelen met regels. De speelbegeleider speelt een belangrijke rol bij het waarborgen van de veiligheid en het centraal zetten van het spelplezier. Hoe dit goed te doen kan je terugvinden in de uitleg herijking hockeyaanbod tot 12 jaar.


Alles over scheidsrechters

Alle informatie over de spelregels, hockeysoorten, opleidingen, training en coaching en de standenmotor vind je in het kenniscentrum van de KNHB. Het kenniscentrum kent ook een specifiek domein voor scheidrechters. Of het nu gaat om de laatste spelreglementen, briefings voor club- en bondsscheidsrechters, of proefexamens. Je vindt er hier alles over.


Share by: