Hockey Academy

Jeugd Traint Jeugd


Een van de belangrijke pijlers van HC Naarden is het 'Jeugd traint Jeugd' principe waardoor jij je als jeugdspeler ontwikkelt om zelf training te (leren) geven, kinderen te begeleiden en beter te maken met plezier en word je ondersteund vanuit de Naarden Hockey Academie en de Technische staf. En we zijn nog op zoek! 


Ben jij 2e jaars B of ouder spelend lid, dus ook voor (jong) senioren geldt dit, dan kom je aanmerking voor onze Junioren teams, mail dan naar [email protected] en eventueel ook met wie je dit samen zou willen doen.


Ben jij 1e jaars B, dan kom je in aanmerking voor onze E8 teams en ben jij 2e jaars C, dan kom je in aanmerking voor onze E6 teams.

Lijkt dit je wat, mail dan naar [email protected] en eventueel ook met wie je dit samen zou willen doen.


Wil jij komend seizoen bij HC Naarden hier graag een bijdrage aan leveren (en word je hier ook nog voor betaald 😊) dan zien we dus jouw aanmelding graag tegemoet! Voor de jeugdleden die zich al hebben opgegeven om training te (blijven) geven, komen we hier in juni op terug. 

Video's voor DIRK in praktijk


Onderstaande filmpjes geven een inkijkje hoe de competenties van DIRK te vertalen zijn naar concrete hockey oefeningen. Onze ambitie is dat ieder lid na zijn of haar tijd bij HC Naarden in staat is om, met dank aan de sport, met meer zelfvertrouwen keuzes te maken op allerlei gebied. We stimuleren iedereen om na te denken over de keuzes die een tactische situatie of een teamaangelegenheid met zich meebrengt. Op deze manier is sport een prachtig middel om maatschappelijk vaardigheden te ontwikkelen via de sport.


Video 1: Doel van de opleiding

Bas en David leggen de kern van onze visie uit. Wat zijn competenties? En waarin verschillen ze van hockeyvaardigheden? Hoe ga je om met adviezen van de buitenwereld over je spel? Soms is je eigen oordeel het beste, daarin investeren vraagt energie, maar het levert ook heel veel op.

Video 2: Waarom hebben we voor deze visie gekozen?

Het wordt steeds belangrijker om zelf een mening te vormen over wat er langs komt in de huidige informatiemaatschappij. Om welke maatschappelijke competenties gaat het eigenlijk? In dit filmpje leggen Bas en David uit waarom we doen wat we doen.

Video 3: Valerie legt uit hoe je lichaamstaal leest

Spelsituaties vragen om heel veel verschillende keuzes en meestal zit er ook nog druk op. Je bent voor de juiste keuze vaak afhankelijk van wat je tegenstander of medespeler doet. Lezen van lichaamstaal is daarbij een belangrijke vaardigheid. Expert Valerie legt uit hoe zij dat doet.


Video 4: Wanneer ben je een talent?

In sportland hebben we het vaak over ’talenten’. Wanneer ben je eigenlijk een talent en past dat woord in onze visie? Ben je een talent over en uit of kun je bepaalde eigenschappen zodanig ontwikkelen dat men je ineens een talent gaat noemen? Aan de hand van een actie van Jorrit Croon laten we je zien hoe je je eigen ’talent’ kan ontwikkelen.


Video 5: DIRK

We hebben onze visie vertaald naar een concreet actieplan, genaamd 'DIRK'. DIRK staat voor Doen, Inzet, Regels en Kijken; allemaal aspecten die bij het maken van een keuze van belang zijn. Hoe komt dit precies terug in de dagelijkse trainingspraktijk van -in dit geval- de Jongste Jeugd?


Video 6 (Trilogie): Trainen van spelprincipes;

De warming up

Kern van de training

Partijtje

Training geven is meer dan alleen oefening uitzetten. We vragen onze trainers om verder dan de wedstrijdsituatie te kijken en principes te trainen. De vraag waarom je traint wat je traint staat in alles centraal. Press- en opbouwprincipes geven de outline van keuzes in het veld heel goed weer. Maar hoe kun je die verwerken in je training?


Video 7: Leren om keuzes te maken

DIRK kent drie niveaus: blauw, oranje en groen. In het blauwe niveau (niveau 1) gaan we in op het spel leren. Daarin staat de basis centraal. Het oranje niveau gaat in op het maken van keuzes onder druk. Het hoogste (groene) niveau benadert keuzes van de mentale kant. We laten je in dit filmpje zien hoe je het ‘man linken’ traint op het oranje niveau. Spelen we mandekking? Of is het eigenlijk zone? Of hangt het af van de situatie en is er eigenlijk geen sticker op te plakken? Hersens aan en nadenken dus.


Video 8: Jeugd traint Jeugd met Friso en Fleur

Bij HC Naarden vragen we de jeugd al snel om training te gaan geven. Training geven ontwikkelt de competenties van DIRK namelijk nog beter en sneller. Van training geven word je een betere speler. Via de Naarden Hockey Academy - daarin zit grofweg alles wat met kennis en kennisontwikkeling te maken heeft- dragen we onze kennis over aan onze trainers en coaches en ontwikkelen we met zijn allen onze visie tot een krachtige rode draad. Friso en Fleur leggen uit wat ze bij de E6 trainen en welke competenties ze daarbij ontwikkelen.


Video 9: Slepen met Winter Kock en de wereldtop

De sleeppush heeft iets magisch. Het is een techniek die wedstrijden kan beslissen en die sterren kan maken en breken. Wat is belangrijk bij de sleeppush? En hoe doen de experts dat eigenlijk?


Video 10: Een middag Jongste Jeugd

Boudewijn, Jasmijn, Renee, Wouter en Tanja trainen de E6. Wat trainen ze en welke inhoudelijke feedback geven ze aan de kinderen? Training geven is net iets meer dan alleen lekker laten bewegen; de rode draad van DIRK loopt overal doorheen!

Video's zaalhockey


Video: Zaalhockeyprincipes verdedigend

Zaalhockey is een snel spel, waarbij de competenties van DIRK maximaal getest worden. De ‘voetbal’ is een leidend begrip in onze zaalhockeyopvatting. Hoe kom je tot de voetbal en welke stappen kun je volgen als het even niet loopt?


Video: Zaalhockeyprincipes aanvallend

Op het veld hebben we het steeds over ‘ramen’. In de zaal is dat een nog belangrijker begrip, aangezien de bal niet door de lucht mag. Hoe herken je ramen? En welke tactieken kun je toepassen om een speler vrij voor de goal te krijgen?

Share by: